Читаємо книги Галини Малик

Галина Малик. Подорож Алі до країни сяк-таків: Вінниця, Теза, 2006. – 123 с. 
Галина Малик. Незвичайні пригоди Алі: Київ, А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015. – 224 с.

Друга подорож дівчинки Алі у багато чому повторює сюжет першої книги. Тільки тепер вона мандрує на до казкової країни Недоладії, а до сусідньої країни, де мешкають сяк-таки. У цій подорожі в Алі є супутник – хлопчик Сашко, талановитий конструктор, який втратив свій талант.
Чаклун Недочеревичок дуже засмутився своєю поразкою у Недоладії і зненавидів сміливу дівчинку. Він вирішив помститися усьому людству і знайшов спосіб відбирати у людей їхні обдарування і здібності.




Малик Г. Злочинці з паралельного світу / Галина Малик ; мал. С. Храпова. – Вінниця: Теза, 2008. – 219 с.: ілюстр.

Це розповідь про пригоди безпритульного хлопчика Хроні, пса Рекса та ще чотирьох героїв – папуги Фері, та хом'яка Хомки. Тварини і птахи, як і ми, є злі й добрі, сумні й веселі, дурні й розумні і жити нам усім разом на нашій маленькій планеті допомагають тільки доброта і любов один до одного.
За повісті «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладїї» та «Подорож у королівство сяктаків» Г. Малик у 1988 році було присуджено премію ім. О. Копиленка. З незвичайними пригодами Алі, невгамовної героїні цих повістей, уже познайомились юні читачі Іспанії, Італії, Франції, Німеччини та інших країн. А за останню повість, яка називається «Злочинці з паралельного світу», Г. Малик було присуджено звання лауреата літературної премії імені Л. Українки за 2003 рік.



Галина Малик. Вуйко Йой і Страшна Велика Кука.



"Кожна дитина любить і має потребу вигадувати – чи якусь історію, чи уявного друга, котрого ніхто з дорослих не може побачити. Фантазія – це те, чого начебто не існує... однак воно все ж є. Вигадка – дуже вимоглива панянка, адже вона хоче не тільки початися, а ще й бути завершеною, цілісною.
Персонажі нової книги Галини Малик про вже знайомого всім вуйка Йойя вигадали Куку, проте не повністю, не до кінця. Виникло ТЕ, чого ніхто не знає: яке ВОНО? де живе? що полюбляє? Навіть невідомо, чи ВОНО добре, чи зле. А крім "вигадників", зарадити ніхто не може.
Яким буде уявний друг вашої дитини, залежить тільки від неї самої. Однак він напевне буде ідеальним, адже матиме все найкраще. Як Страшна Велика Кука, яка насправді виявилася зовсім не страшною і не такою вже й великою. До того ж, її дуже потребує гамірлива компанійка вуйка Йойя. А Кука й сама розуміє, як добре знайти себе і бути собою."
Галина Малик. Вуйко Йой і Лишеня.


Відома українська дитяча письменниця Галина Малик дає своїй повісті «Вуйко Йой і Лишиня» підназву «Фентезі для найменших». Авторка заселяє світ повісті казковими персонажами, і цей світ бере витоки в народних казках і віруваннях (скажімо, вуйко Йой – добрий дух хати, домовичок, чи Лишиня, який дуже нагадує відомого цвіркуна з байок).

Водночас сюжет повісті не обмежується фольклорними мотивами, а тяжіє до європейської філософської повісті-казки, як-от «Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері. Адже вуйко Йой із його дбайливим ставленням до рідної хатки у Карпатах та до навколишніх лісових жителів нагадує Маленького принца, який так само турбувався про свою мініатюрну планету, виполюючи баобаби, аби вони не знищили її, доглядав ніжну і вередливу троянду та раз по раз милувався заходом сонця, пересунувши стільчика. Так само і Лишиня захоплюється зоряним небом, чудовим ранком, барвистим різнотрав’ям та рятує пуголовків, переносячи їх із калюжі, що висихає, в озеро, аби вони змогли стати жабками. Вуйко Йой і Лишиня власним прикладом вчать читачів любити свою малу батьківщину, дбати про довкілля, не бути байдужими.



Коментарі