Конкурс читацьких історій "Війна в долі моєї родини"

 






Закінчився конкурс читацьких історій "Війна в долі моєї родини", який проводився відділом дитячого обслуговування КЗ "Публічна бібліотека" Оржицької селищної ради. 

В кожній конкурсні роботі людські долі, на які наклала відбиток жорстока війна. Роботи цікаві, заслуговують на увагу, читали із сльозами на очах. 

         Переможцем визначено Кислу Ніну (11 років), ця життєва історія  найбільше зворушила всіх нас, дотримано всіх правил конкурсу.

Всі учасники отримають пам'ятні подарунки.


На конкурс читацьких історій "Війна в долі моєї родини". Кисла Ніна, 11 років. Робота надрукована мовою оригіналу.


Передивляючись старі фотографії у сімейному альбомі дідуся і бабусі, я часто питаю : хто це? І бабуся з дідусем мені розповідають .
Мабуть немає жодної сім’ї на Україні, де їхні рідні не загинули у Другій світовій війні,або ж брали участь у бойових діях. У сім’ї моєї бабусі з війни не повернувся рідний дядько – Махно Григорій Сергійович 1922 року народження. Його забрали на війну в 1941 році в перші дні війни,йому виповнилося лише 19 років,був не одружений, загинув у Білорусії, при форсуванні річки в 1941 році . В родині Махнів на його ж честь брат і сестра назвали своїх синів – Григоріями. У моєї ж бабусі і дідуся є його фотографія,яка збереглася до цих пір.
А ще мені бабуся все розповідає, що моя мама Оксана, одна в роду, дуже схожа на прабабусю Гайдай(Махно)Уляну Сергіївну 1919 року народження. Бабусю Уляну в свої 14 років віддали в Лубни до війни жить і працювать нянькою - до людей, бо у селі їх мама не могла сама прогодувати сім’ю. Так бабуся Уляна жила і працювала у людей на той час – високопоставлених і розумних, хороших. Але одного разу приїхав «Чорний ворон», так називали машину з енкаведистами і забрали тих людей і розстріляли, бо вони були – євреї. Осталась у них дівчинка років 5-6 , забрали і її. А бабуся підросла і влаштували її на роботу санітаркою у пологовий будинок. А у Лубнах на той час стояла велика військова частина, і кожної неділі в центрі міста, військовий оркестр грав, люди відпочивали . Приходили військові, тоді вона і познайомилася з військовим офіцером - Гайдаєм Петром Михайловичем з Черкаської області. У 1940 році восени вони одружилися. На весіллі, яке відбувалося у Лубнах були тільки їх батьки, бо за три дні вони повинні були їхать на кордон з Польщею у Раву Руську. Молода сім’я поїхала і 18 лютого 1941 року у них народилая донька. А 22 червня 1941 року почалася Друга Світова війна .
По тривозі вночі Петра Михайловича визвали, думали, що на навчання, але це була остання мить їх сімейного щастя, через годину уже військові збирали сім’ї всіх військових – з собою мати документи і дітей на руках, грузили на машини і вивозили в центр України. По дорозі машини бомбили, люди ночували в полі, їсти не було чого. Добравшись до Шепетівки їх грузили на поїзд і вивозили. Але тільки погрузиться поїзд з людьми, налітали німецькі літаки і бомбили. Так було три дні, поїзди виїхати не могли, бо поруч у лісі сиділи шпигуни і передавали дані німцям. На третій день люди сіли знов до вагонів і знов почався обстріл і бомбардування. Попередні рази якось бабусі Уляні удавалося з маленькою дитиною вилізти з вагону, але на цей раз вона бачила, що люди такі налякані, що задавлять її з дитиною. Вона притиснулася до вікна. Поруч біля вікна стояла зенітка, яка стріляла по німецьких літаках. Молоді солдати побачили жінку з дитиною у вікні. Вони розбили прикладами вікно і витягли її з вагону разом з дитиною. Бабуся бігла до лісу, як всі інші. Ззаду пролунав вибух. Коли вона обернулася, то побачила, що на місці зенітки зірвалася німецька бомба. Через кілька годин спіймали шпигунів, полагодили залізну дорогу і поїзд уже поїхав. Так вона добралася до рідного села Загребля, де жила її мама ,брат Петро та сестра Варвара, якій було 10 років.
І тоді почалися нові випробування. ЇЇ і брата хотіли забрати у Німеччину, вона тікала 8 разів. А брат Петро 11 раз втікав , а за кожним разом випускав із товаришем вагон людей. Вони просвердлювали вагон заточками і за ніч усі люди по ходу поїзду – вистрибували . За те, що дочка Уляна і син Петро тікали і не поїхали до Німеччини, поліцаї забрали їх матір Прісю до в’язниці у Хорол, а дітки Варвара 10 років і Валя 2 роки –залишилися самі вдома, холодні і голодні, бо це була зима 1942 року. Повернувшись додому застала таку картину бабуся Уляна – двері відкриті, діти на печі, три дні нічого не їли. Після визволення села отримала вона від пораненого чоловіка два коротенькі листи. А третій – написаний чужою рукою, за його проханням : «Ти ,молода і гарна, якщо знайдеться хороша людина, виходь заміж. Але за такого, щоб не обіжав нашу Валю». Це була остання звісточка. У 19 років бабуся Уляна назавжди залишилася вдовою офіцера. Дійсно вдовою, бо ніколи ні за кого більше не виходила заміж.
А прадідусь Махно Петро Сергійович, 1925 року народження сам пішов на війну. У 1943 році, він прибавив собі 1 рік, бо йому ще не було 18 років. Служив зв’язковим на передовій лінії. Коли визволяли Київ від німців, дідусь Петро форсував Дніпро. Це було на 7 листопада - крижана вода і Дніпро червоний від крові. Виживав один із десяти, хто там був. І він молодий, коренастий – вижив ,переплів Дніпро,але став лисий. Як говорив професор йому – чуб відновитьсчя на 4-5 років, а далі знову вже випаде. Так і сталося. Коли він був дома в 1941-1942 році, поліцаї заставляли всіх жителів села Загребля возить до концтабору «Хорольська яма» продукти всякі: зерно, тощо. І от одного разу, заїхавши в сам концтабір, йому кинувся у очі молодий гарний юнак, худий, замучений, хворий. Дідусь йому каже тихенько: «Залазь на сани, щоб ніхто з німців не побачив і вкрийся соломою, а я тебе вивезу звідси». Почувши це він заліз на сани і дідусь вивіз його до Хильківки. Коні були мокрі,так їх гнали, щоб швидше відїхати від табору. Дідусь зняв із себе якусь куфайку, шапку. Дав йому шматок хліба і показав у який бік йому тікать. А сам поїхав додому . Пізніше ,після війни, розказували, що була стаття у «Сільських вістях», де розшукував чоловік такого хлопця як дідусь , але тоді не всі виписували газети і дідусь не довідався про адресу того чоловіка. А коли дідусеві зробили у Київському військовому госпіталі операцію уже у 1990 році, до дідуся приходило багато дітей провідувати, коли вони дізнались, що він визволяв Київ.
Ось декілька історій моєї родини про Другу світову війну.





 

Коментарі