Обласний конкурс «Лідер читання»

 






З 12 червня по 24 серпня 2022 року відбудеться перший обласний етап Всеукраїнського конкурсу "Лідер читання - 2023". 

1.Обласний конкурс «Лідер читання» (далі – Конкурс), проводиться щорічно з ініціативи Департаменту культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації та Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. Панаса Мирного.

 

2. Конкурс проводиться з метою розвитку інтелектуального потенціалу дітей України; підвищення ролі книги серед дітей; заохочення дітей та підлітків до систематичного читання; популяризації та підтримки дитячого читання; стимулювання юних до змістовного дозвілля; підвищення міжнародного авторитету України. 

 

3. Основними завданнями Конкурсу є:

виховання поваги до кращих надбань української та світової літератури;

залучення широкого загалу дітей до активної участі у культурному житті країни;

виховання поваги до кращих надбань української та світової літератури;

розвиток зацікавленості дітей у читанні завдяки «відкриттю» ними книги як результату плідної праці багатьох людей та неповторного засобу самовираження, а також спонукання дитячих бібліотек до розробки та впровадження власних заходів із популяризації дитячого читання та залучення до участі у них користувачів.

  Конкурс проводиться у два етапи:

перший (відбірковий) – у Полтавській обласній бібліотеці для дітей ім. Панаса Мирного, у бібліотеках для дітей сільських, селищних, міських рад територіальних громад Полтавщини (проходить шляхом проведення рейтингів-оцінювання);

другий (підсумковий) – підводяться підсумки, визначаються переможці в Полтавській обласній бібліотеці для дітей ім. Панаса Мирного.

 

5. Дата, час, місце проведення Конкурсу визначається окремим наказом Департаменту культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації.

 

6. На першому відбірковому етапі членами журі здійснюється рейтингове оцінювання Учасників конкурсу згідно «Таблиці рейтингів оцінювання учасників конкурсу «Лідер читання» (додається).

 

7. Критерії, за якими здійснюється рейтингове оцінювання учасників конкурсу:

відвідування бібліотеки – 1 бал;

книговидача 5 прим. книг чи журналів – 1 бал;

участь у:

творчому конкурсі – 1 бал;

бібліотечній акції – 1 бал;

бібліотечній програмі – 1 бал;

соціокультурному заході – 1 бал;

волонтерській програмі – 1 бал;

роботі читацьких об'єднань – 1 бал.

 

8. Для участі у другому (підсумковому) етапі переможці першого етапу готують індивідуальні конкурсні роботи (проморолики про бібліотеку) та надсилають їх на адресу Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. Панаса Мирного: gavrilukelena@ukr.net.

 

9. Проморолики про бібліотеку повинні відповідати таким вимогам:

відображати композиційно-художнє втілення ідеї;

мати авторський, оригінальний, сучасний і лаконічний сенс, якісні картинки і чіткий звук;

виконані   українською мовою у форматі MP4;

тривалістю – не більше 1 хвилини.

 

10. До проморолика про бібліотеку додається короткий опис із зазначенням прізвища, власного імені учасника, найменування закладу освіти, класу, повного найменування бібліотеки.

 

11. У ході проведення Конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про авторське право та суміжні права».

 

III. Порядок визначення переможців Конкурсу

 

1. Для визначення переможців на кожному етапі Конкурсу створюються журі, склад яких затверджується окремими наказами відповідних органів управління сферою культури.

 

2. Члени журі першого (відбіркового) етапу за результатами рейтингу-оцінювання визначають одного переможця Конкурсу від бібліотеки, який набрав найбільшу кількість балів.

 

3. При оцінці конкурсних робіт враховується відповідність таким критеріям:

композиційно-художнє втілення ідеї;

оригінальність та креативність творчого задуму;

творча самостійність;

естетична привабливість.

 

4. Кожен із критеріїв оцінюється за десятибальною шкалою

 

5. Переможцями другого (обласного) етапу (перше, друге, третє місця) визначаються конкурсні роботи (проморолики), які набрали найбільшу кількість балів. 

 

IV. Нагородження переможців та фінансове забезпечення Конкурсу

 

1. На підставі рішення журі відповідних етапів Конкурсу видаються накази органів управління сферою культури про підсумки проведення та нагородження переможців.

 

2. Переможці другого (обласного) етапу Конкурсу (перше, друге, третє місця) нагороджуються дипломами відповідно I, II, III ступенів.

Переможець другого етапу Конкурсу, який зайняв перше місце, може брати участь у святковому заході на базі однієї із бібліотек України для дітей.

 

3. Для забезпечення підготовки та проведення Конкурсу можуть залучатися благодійні внески, спонсорська допомога та інші надходження, які не заборонені чинним законодавством України.

 

 

 

 


Коментарі