3 травня - День Сонця.







Сонце - найближча до нас зірка, в якої, на відміну від ycix інших, можна спостерігати диск. Сонце являє собою могутнє джерело енергії, без якої не можливе життя всього живого на Землі Воно постійно випромінює в усіх ділянках спектра електромагнітні хвилі від рентгенівських i ультрафіолетових променів до радіохвиль. Це випромінювання істотно впливає на вci тіла Сонячної системи: нагріває їx, дає світло й тепло, необхідні для життя.
Цікаві факти про Сонце
Температура поверхні Сонця може досягати рівня 6 000°С (при такій температурі будь-який метал або камінь перетворюється на газ, тому Сонце е газовою кулею).
Вважають, що Сонце жовтого або помаранчевого кольору, але насправді, воно біле. Жовті тони Сонцю дає феномен під назвою «атмосферне розсіювання».
Сонце обертається довкола центру нашої галактики, Чумацького Шляху, роблячи повний оберт кожні 225-250 мільйонів років.
Світло проходить середню відстань від Землі до Сонця (150 млн км) за 8 хв. Для порівняння: наступна найближча до нас зірка Проксима Центавра знаходиться на відстані 4 світлових років.
Сонце має діаметр майже 1 392 ООО км (приблизив у 109 разів більше діаметру Землі). Маса Сонця складає 98% маси нашої сонячнoї системи.
Якби Сонце було розміром із м'яч для футболу, Юпітер був би розміром як м'яч для гольфу, а Земля була б розміром з горошину.
Між 1640 i 1700 роками на Сонці не було плям. Цей період, який називається мінімумом Маундера, збігся з «малим льодовиковим періодом» - загальним похолоданням на Землі, коли річки, які ніколи не замерзали, покрилися льодом, а сніг лежав цілий рік на всіх широтах. Зараз Сонце знаходиться на піку своєї активності.
Сила тяжіння на поверхні Сонця в 28 разів більше ніж на Землі. Людина з вагою 60 кг на Землі, буде важити 1680 кг на Сонці.
Мінімальна кількість затемнень на рік - два. Сонячні затемнення в одній i тій самій місцевості спостерігаються рідко, оскільки їх видно лише у вузькій смузі тіні Місяця. Повне сонячне затемнення спостерігається в середньому 1 раз у 200-300 років.


Коментарі