Бібліотечний урок «Що таке фанфік?»


   





У дитсадках, школах та університетах — карантин. Сидячи вдома на карантині можна більше часу приділити дітям і навчити їх чогось нового і корисного. Саме тому ми вирішили поділитися корисним ресурсом, щоб діти займалися, розважалися та навчалися вдома. Пропонуємо дорослим разом із дітьми  написати фанфік. Що таке фанфік?                     

                        Бібліотечний урок «Що таке фанфік?»

Творчість – не особливий дар обраних, ним більшою або меншою мірою володіють усі, бо ще в євангельській притчі сказано, що кожній людині Бог дав талант: «одному дав п`ять, другому – два, а третьому – один, але кожному згідно з його спроможністю».
Одного разу Альберта Ейнштейна запитали, як ми можемо зробити наших дітей розумнішими. Його відповідь була простою і мудрою:
“Якщо ви хочете, щоб ваші діти були розумні, читайте їм казки. Якщо ви хочете, щоб вони були ще розумнішими,читайте їм ще більше казок.”
Діти здатні до творчості....
Незрозуміле, на перший погляд слово, стало дуже популярне останнім часом в Інтернеті. Фанфік (від англ. Fan – прихильник , fiction – художня література) – це літературний твір, заснований на якому-небудь оригінальному творі (як правило літературному), що використовує його ідеї, сюжет або персонажів.
Про що можна написати фанфік? Як показує практика, про що завгодно. Це може бути пригодницька історія, драма, трагедія, комедія і пр. Головне, щоб діяли в ній вже існуючі герої. Можна навіть змішати кілька творів і зіштовхнути персонажів з різних світів. Єдине обмеження – межі вашої фантазії. Однак вибираючи в якості хобі фанфикшн необхідно пам'ятати, що заробити на ньому не вийде, так як всі права за законом належать тим авторам, які створили героїв і світи, про яких ви будете писати. Зате таке творчість може бути прекрасним тренуванням уяви, грамотності, свого стилю викладу.
Для початківців
Отже, що потрібно знати, якщо ви вирішили написати перший фанфік. Для початку потрібно визначитися з об'ємом майбутнього твору. Для першого досвіду краще вибрати розповідь, так як повість або роман осилити буде набагато складніше. Може не вистачити, досвіду, терпіння або часу. Читач також набагато швидше прочитає вашу історію і залишить свій відгук. Якщо все складеться вдало, то потім можна викласти цілу серію оповідань про улюблених персонажів.
З чого почати
Для початку потрібно вибрати основу для твору. Це може бути улюблена книга, фільм, аніме, відеоігор, манга і ін. Можна замахнутися на кросовер, об'єднавши героїв з різних всесвітів. Однак при виборі пам'ятайте, що ви повинні добре розбиратися в творі. Тому краще не брати героїв, про яких ви тільки недавно почали читати книгу або подивитися фільм. Щоб написати хорошу історію, потрібно досконально вивчити своїх героїв і світ, в якому будуть відбуватися події. Написати початок фанфіка, звичайно, можна і маючи поверхневе уявлення про оригіналі, то розвинути сюжет і закінчити у вас навряд чи вийде. Та й потенційні читачі, які зазвичай добре розбираються у всесвіті оригіналу, зможуть зловити вас на неточності або помилки.
На що звернути увагу
Головне в будь-якому творі - це, звичайно ж, сюжет. Ось йому-то і варто приділити увагу. І для початку потрібно для себе відповісти на питання про те, про що написати фанфік. У кожному сюжеті головне – кульмінація, саме заради неї все і пишеться. Що ж стане кульмінацією вашого фанфіка? Це може бути знаходження якоїсь важливої речі або відкриття таємниці, а може повністю звернено до взаємин героїв або внутрішньої боротьби одного з персонажів.
Ще один плюс фанфіків – вам не обов'язково дотримуватися канону, тобто оригінальної історії. Якщо якась частина канонічного сюжету вам не подобається, ви можете її переписати або проігнорувати. Також можна описувати те, що відбувалося з героями після закінчення основної сюжетної лінії. Вигадуючи сюжет, краще всього взяти чистий аркуш паперу і накидати всі версії, які приходять в голову. Потім вибрати найцікавішу, на ваш погляд. Можна навіть спробувати об'єднати дві або три сюжетні задумки. Головне - пам'ятайте, що ваш фанфік повинен бути цілісною історією, а не шматочками розрізнених епізодів, не пов'язаних між собою.
Напишіть частина задуманого
Отже, як написати цікавий фанфік? Визначившись з сюжетом, викладіть перші кілька абзаців на папері і дайте комусь прочитати або опублікуйте. Так можна дізнатися, наскільки добре у вас виходить писати. Зазвичай хороший початок відразу ж привертає читачів, і вони просять продовження. Одночасно з цим ви приваблюєте читачів до своєї роботи, так як невеликий уривок читається швидко і дозволяє скласти думку про те, що з нього вийде. Можна опублікувати не самий початок розповіді, а яку-небудь захоплюючу сцену або представити нового героя. Головне завдання - звернути увагу читача. Це взагалі може бути будь-який фрагмент твору, крім розв'язки. Хоча, якщо розв'язка буде інтригуючою, то читач може зацікавитися тим, які ж дії призвели до неї героїв. Так що не бійтеся експериментувати.
Як зробити фанфік особливим
Як написати хороший фанфік? Все просто - додайте в нього унікальний елемент. Це може бути герой або якась зміна в світі, де відбуваються події. Внесіть в «канон» щось своє. Щоб зацікавити читачів і урізноманітнити звичну історію, додайте нового героя. Недостатньо буде просто дати йому ім'я і накидати зовнішність. Герой повинен ожити, тобто у нього повинен бути характер, яскраві риси особистості, якісь особливості в зовнішності або мови. Якщо не виходить відразу придумати такого персонажа, то можна включити у твір себе або хорошого знайомого. Головне - побільше подробиць, з яких повинна вимальовуватися цілісна картина особистості нового героя. Однак не варто створювати ідеального персонажа. Зазвичай цим грішать письменниці фанфіків, зображуючи добру, розумну, красиву дівчину без недоліків, яка врешті опиниться в обіймах сильного і мужнього героя. Такі розповіді частіше за інших піддаються критиці і нападкам з боку фанів. Якщо ж у ваші плани не входить створення нового героя, то є й інші способи того, як зробити своє творіння унікальним. Спробуйте змінити навколишній персонажів простір. Наприклад, перенесіться у часі, зобразіть події, що відбулися за кілька років до канону або після. Також можна спробувати перенести дію в незвичну обстановку або всесвіт. Або поміняти ролі персонажів. Зробити начальника підлеглим і навпаки. Або ж взяти другорядного героя і перетворити його в головного.
Найважливіше – деталі
Як написати популярний фанфік? Як кажуть, диявол живе в дрібницях. У нашому ж випадку - в деталях. Саме вони роблять твір цікавим і захоплюючим. Тому деталі необхідно ретельно продумувати й опрацьовувати. До того ж вони дозволяють читачеві краще представляти відбувається і розуміти мотиви героїв або їх характер.
Розвиток сюжету
Як написати фанфік, від якого неможливо відірватися? Розробляйте сюжет. Історія не повинна бути лінійною, час від часу йдіть від основної лінії, придумайте нові конфлікти і випробування. Це урізноманітнює оповідання і може наштовхнути вас на нову ідею для розв'язки або кульмінації. Намагайтеся уникати нудних і затягнутих сцен, в яких не відбувається нічого цікавого. Однак все нові і несподівані події повинні виглядати природно і вписуватися в вашу початкову задумку, інакше почнуться логічні нестиковки, які читачі зазвичай швидко знаходять і критикують.
Як прописати кінцівку
З тим, як написати фанфік, ми трохи розібралися, залишилося поговорити про фінал. Це, до речі, сама головна частина. Фінал необхідно обов'язково продумувати, він повинен бути вичерпним. У читача не повинно залишитися ніяких питань за сюжетом після закінчення читання, якщо тільки ви не збираєтеся писати продовження. Не забудьте привести до логічного завершення всі сюжетні нитки.
Багато письменники, навіть досвідчені, часто спочатку придумують закінчення своїх творів, а потім вже прописують початок і сюжет, щоб не було неточностей і неправдоподібних сцен. Не варто вдаватися до кліше і побитим фіналів. Наприклад, «це все виявилося сном» або «жили вони довго і щасливо» . Читач такого не оцінить, так як відчує недомовленість, недопрацювання або ненатуральність. У будь-якому випадку ви отримаєте безліч негативних і обурених відгуків.
Редактура
Ну ось ми і дізналися, як написати фанфік. Однак після того, як робота закінчена, не поспішайте відразу ж публікувати своє творіння. Спочатку його необхідно відредагувати. Першим ділом перечитайте написане. Перевірте на орфографічні і граматичні помилки, переконайтеся у відсутності логічних нестиковок. Якщо якась із сцен вам не сподобається, перепишіть її або приберіть. Нічого не повинен вибиватися із загальної картини. Уявіть, що ви читач, і подумайте, що б вам могло не сподобатися в цьому творі. Потім можна віддати своє творіння на вичитку знайомому, краще якщо в цієї людини буде філологічну освіту. Деякі помилки в тексті ви можете просто не помітити або пропустити. А сторонній читач свіжим поглядом відразу ж помітить помилки. Головне, публікуйте текст тільки тоді, коли він вас повністю влаштовує і більше немає бажання що-небудь виправляти або переробляти.
Як ставитися до критики
З приводу того, який фанфік написати, до стороннім думкам краще не прислухатися, так як свої сильні і слабкі сторони ви самі знаєте і розумієте, що вдасться добре, а що ні. Але ось відгуки про готовому творі ігнорувати не варто. Відразу зазначимо, що не можна ставитися до критики негативно, особливо якщо вона конструктивна. Якщо вам вказують на якісь помилки (не важливо - сюжетні або орфографічні), і ви бачите, що вони дійсно є, то виправте. Так ви отримаєте новий досвід і наступного разу не помилитеся. Таке ставлення допоможе підвищити письменницькі навички. Однак бувають грубі негативні відгуки, в яких немає ніяких претензій по суті справи. Такі повідомлення краще взагалі ігнорувати. Однак публікуючи фанфік, будьте готові до того, що він сподобається не всім. Тому не падайте духом. Навіть у публікованих і відомих авторів є недоброзичливці.
Фанфіки та авторське право (копірайт).

Будь-який матеріал, що використовує вигаданих персонажів, місця та назви з творів, захищених авторським правом, є порушенням законів про авторське право. Багато авторів, продюсерів та видавців, що володіють авторськими правами, приділяють величезну увагу захисту своїх прав.

Як написати хороший фанфік: поради
А зараз ми наведемо кілька порад, які не будуть зайвими для всіх, хто пише або тільки збирається почати писати в жанрі фанфикшн:
  Ваша історія не повинна бути наповнена тільки радісними подіями. Необхідно додати драматичних і сумних сцен, це зробить сюжет більш захоплюючим.
  Якщо ви зайшли в глухий кут, зробіть перерву, відпочиньте. Не можна написати твір за один раз.
  Ставитеся до творчості серйозно. Пишіть так, ніби ваш розповідь прочитає цілий світ.
  Знайдіть собі бета-читача, який буде оцінювати ваші роботи, давати поради за сюжетом і виправляти граматичні помилки.
  Ваш герой не повинен бути невразливий, інакше весь інтерес до нього буде втрачено. У будь-якого, навіть самого могутнього мага або воїна є своя межа.
  Якщо ви не знаєте, що може статися далі, то програйте в голові кілька різних варіантів і виберете той, який гармонійніше всього вбудовується в оповідання.
  Не варто занадто далеко йти від канону і змінювати художній простір оригіналу.
  Пам'ятайте про те, що зазвичай розповіді з залученням неканонічних героїв отримують менше позитивних відгуків.Тепер ви знаєте, як правильно написати фанфік, залишилося тільки застосувати все вищевикладене на практиці.





Коментарі